Blogin aiheen ohi: Edelliseen kirjoitukseen tuli kommentteja, jonka mukaan piharatamo on oikeasti toimiva rohtokasvi. Linkkikin annettiin. Googlasin ja yritin hakea tietoa, mutta en päässyt kovin pitkälle.

Yleisesti ottaenhan kaikki kasvit sisältävät ainakin kymmeniä tuhansia erilaisia aineita. Osalla näistä on varmasti jotain farmakologisia vaikutuksia. Todennäköisesti liki jokaisesta kasvista voisi eristää jotain, joka vaikuttaa näkyvästi. Ellei muuta, niin ainakin diureetiksi kelpaa moni aine.

Kysymys onkin siitä, onko piharatamon lehdellä merkittävästi parempi tulos haavanhoidossa kuin esimerkiksi koivun, piparjuuren tai niittyleinikin lehdellä. Googlen mukaan piharatamo sisältää allantoiini -nimistä ainetta, ja sitä taas sisältää myös (nettisivujen mukaan) ainakin rohtoraunioyrtti, hevoskastanja ja vehnänalkio. Toinen aine oli aukubosidi-glykosidi, mutta siitä en löytänyt tietoa.

Sinänsä kiistämätöntä on, että kasvikunnasta saadaan lääkkeitä. Esimerkiksi pajunkuoren salisyylihappo on särkylääke. (Eri asia on, että asetyylisalisyylihapon keksimisen jälkeen on järjetöntä käyttää salisyylihappoa, ja tietysti ibuprofeeni yms. ovat vielä parempia.)

Ja hieman enemmän blogia sivuten: Miksi minusta tuli näin skeptinen, suorastaan paranoidi monenlaisia väitteitä kohtaan? Miksi minua ylipäänsä häiritsee ellen tiedä - riittäisihän tieto siitä, ettei piharatamon lehti ole ainakaan vaarallinen. Ei minua ainakaan lapsuudessa ohjattu erityisesti kriittiseen ajatteluun.